SPF
semne post acneice

Prezentare generala

Lupta cu cosurile si acneea poate fi tare frustranta, mai ales cand urmele raman mult timp dupa ce leziunile dispar. Chiar daca pielea ta se va vindeca, pot ramane cicatrici si pete care par imposibil de eliminat. Desi nu poti scapa de aceste cicatrici peste noapte, ai la indemana multe optiuni pentru a reduce aspectul deranjant al semnelor si petelor post-acneice. Iti recomandam sa consulti un medic dermatolog pentru sfaturi personalizate. In randurile ce urmeaza, vei afla mai multe despre cicatricile provocate de acnee si vei invata ce produse si rutine zilnice pot ajuta semnificativ.

Ce sunt semnele post-acneice?

Semnele post-acneice sunt urme care raman pe piele dupa ce o eruptie de acnee s-a vindecat. Aceste pete post-acneice si cicatrici pot aparea in diverse forme, fiecare avand propriile sale caracteristici unice.

 

Cicatricile pot varia in functie de tip: cicatrici cheloide reliefate, cicatrici atrofice (cunoscute si ca cicatrici adancite) precum cele de tip cepick (niste mici gauri pe piele, ca si cum ar fi fost facute cu un obiect ascutit) sau boxcar (late, cu margini bine definite, cu aspectul unor gropite) ori pete intunecate, numite hiperpigmentare post-inflamatorie.

 

Daca vrei sa afli cum sa reduci aspectul semnelor post-acneice, este important sa intelegi diferentele dintre ele si ce abordare specifica necesita fiecare pentru a le estompa. In acest ghid, vei explora cauzele posibile ale cicatricilor provocate de acnee si vei descoperi recomandari de produse care te pot ajuta sa imbunatatesti aspectul semnelor post-acneice.

 

Despre semnele post acneice

  1. Semnele post-acneice apar atunci cand leziunile nu se vindeca corect. Acneea poate lasa urme inestetice pe piele atunci cand aceasta nu se reface complet.
  2. Exista mai multe tipuri de semne post-acneice: pete inchise la culoare, cicatrici atrofice (adancite) si cicatrici reliefate (cum ar fi cicatricile hipertrofice si cheloide).
  3. Estomparea cicatricilor cauzate de acnee necesita timp si, uneori, cicatricile nu vor disparea complet. Cu toate acestea, folosind produsele potrivite, cu rabdare, poti reduce semnificativ aspectul acestora.
  4. Produsele cu retinol ajuta la estomparea petelor intunecate, iar crema de protectie solara previne recolorarea cicatricilor.

Pete post-acneice inchise la culoare

Acestea sunt, in esenta, pete plate si pigmentate care raman pe piele dupa ce o eruptie dispare, fiind o consecinta a leziunilor pielii. Nu doar acneea poate provoca aparitia petelor intunecate, ci si alte leziuni ale pielii, cum ar fi taieturile si arsurile. E important de mentionat ca aceste pete nu sunt cicatrici propriu-zise, dar fac parte din categoria semnelor post-acneice. Oricine poate dezvolta pete intunecate, dar acestea sunt mai frecvente la persoanele care au tenul mai inchis la culoare.

 

Cicatrici post-acneice atrofice

Cicatricile atrofice sunt acele adancituri in piele care apar dupa ce acneea se vindeca. Cunoscute si ca cicatrici adancite, acestea sunt extrem de comune. Studiile1 arata ca pana la 80-90% dintre persoanele care sufera de acnee dezvolta acest tip de cicatrici.

Exista trei tipuri principale de cicatrici atrofice:

  • Cicatrici post-acneice tip "icepick": Acestea sunt mici, inguste si adanci, fiind cele mai comune cicatrici post-acneice. Totodata, sunt printre cele mai greu de tratat.
  • Cicatrici post-acneice tip "rolling": Aceste cicatrici sunt mai largi si mai superficiale, avand un aspect ondulat. Apar frecvent in zonele unde pielea este mai groasa, cum ar fi maxilarul.
  • Cicatrici post-acneice tip "boxcar": Acestea sunt cicatrici adancite cu margini bine definite, de obicei rotunde sau ovale, care apar frecvent pe obraji si pe linia maxilarului.

Cicatrici post-acneice reliefate

Spre deosebire de cicatricile atrofice, cicatricile reliefate sunt acele cicatrici care ies in relief pe piele. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cicatrici hipertrofice sau cicatrici cheloide. Ele apar atunci cand pielea produce prea mult colagen in timpul procesului de vindecare.

  • Cicatrici hipertrofice: Aceste cicatrici sunt ferme la atingere si apar de obicei la una-doua luni dupa ce eruptia initiala dispare. Ele se limiteaza la zona initiala a leziunii.
  • Cicatrici cheloide: Aceste cicatrici reliefate pot sa se extinda dincolo de marginile initiale ale leziunii. Acest fenomen poate aparea la cateva luni dupa ce eruptia a disparut – de obicei, intre 3 si 12 luni.

Ce cauzeaza semnele post-acneice?

Semnele si cicatricile post-acneice apar in urma unor forme mai severe de acnee, cum ar fi papulele, pustulele si chisturile. Una dintre cauzele principale pentru aparitia acestor semne este obiceiul de a stoarce sau a zgandari cosurile.

 

Chiar daca poate fi tentant sa faci asta, este important sa rezisti acestei dorinte deoarece poate agrava problemele si poate conduce la formarea unor cicatrici permanente.

 

Cum poti gestiona semnele post-acneice

Desi nu poti elimina complet cicatricile post-acneice, exista multe moduri de a le reduce aspectul. Diferitele forme de semne post-acneice necesita o ingrijire specifica, iar abordarea potrivita poate face diferenta.

 

In continuare, vei afla cum sa reduci petele intunecate. Pentru cicatricile atrofice sau reliefate iti recomandam sa consulti un medic dermatolog - de multe ori, aceste tipuri de cicatrici necesita un plan de tratament personalizat.

 

1. Fii consecvent in rutina ta de ingrijire a pielii

Inainte de a discuta despre produsele specifice pe care ar trebui sa le folosesti, e important sa intelegi ca cel mai important aspect este consecventa. Gasirea produselor potrivite, cum ar fi produsele de curatare sau cleanserele, cremele hidratante si alte produse de ingrijire a pielii potrivite tipului tau de ten este esentiala. Insa, la fel de important este sa urmezi aceasta rutina de ingrijire zilnic, fara exceptii. Repetitia este benefica si, in timp, va duce la rezultatele dorite.

 

2. Foloseste un demachiant delicat

Cand ai cicatrici sau pete intunecate, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa-ti iriti pielea cu produsele nepotrivite. E important sa alegi o formula blanda, care sa nu usuce pielea si sa eviti sa freci prea tare.

 

Un produs de curatare sau un cleanser bun de incercat este CeraVe Gel de Curatare Spumant Anti-imperfectiuni creat special pentru cei cu pielea cu tendinta acneica. Acest produs contine acid salicilic care ajuta la curatarea pielii, reducerea punctelor negre si a imperfectiunilor, cat si la imbunatatirea aspectului porilor. Ofera o exfoliere blanda, non-iritanta si nu contine microparticule abrazive care pot irita pielea.

 

3. Asigura-te ca iti hidratezi tenul si pielea isi mentine hidratarea

Uneori, eruptiile pot aparea din cauza ca pielea este prea uscata, deoarece corpul tau incepe sa produca mai mult sebum pentru a compensa lipsa de hidratare. Acest exces de sebum poate bloca porii, ducand la mai multe eruptii si, implicit, la mai multe pete intunecate. De aceea, e important sa folosesti o crema hidratanta, chiar si daca ai tenul gras.

 

Alege o crema hidratanta usoara, care nu doar hidrateaza si hraneste pielea, dar este si delicata. Poti opta pentru produse etichetate ca non-comedogenice, care mentioneaza ca "nu blocheaza porii".

 

Un exemplu bun este CeraVe Oil Control Gel-Crema cu efect hidratant, care are o tehnologie de absorbtie a sebumului si ingrediente hidratante. Aceasta crema ofera pielii elemente nutritive pe tot parcursul zilei si previne aspectul lucios, pastrand pielea in echilibru – nici prea grasa, nici prea uscata. Formula sa include ceramide, acid hialuronic si niacinamida, ingrediente ce contribuie la absorbtia excesului de sebum si la reechilibrarea pielii.

 

4. Foloseste protectie solara pentru a reduce expunerea la efectele nocive ale soarelui

Poate ai auzit acest sfat de nenumarate ori, dar e important sa-l urmezi: foloseste protectie solara in fiecare zi. Fie ca e soare sau ploaie, fie ca esti in interior sau afara, protectia solara trebuie sa fie o parte esentiala a rutinei tale de ingrijire a pielii. Acest pas ajuta la reducerea riscului de deteriorare a pielii datorita expunerii la soare si previne colorarea petelor si cicatricilor existente.

 

Alege o crema hidratanta cu SPF precum CeraVe Crema de Fata cu SPF 50, care are o formula usor de aplicat si ofera protectie cu spectru larg SPF 50. In plus, aceasta crema ofera hidratare pe tot parcursul zilei si protejeaza pielea de razele UV daunatoare.

 

Pe langa aplicarea cremei solare, este important sa iei si alte masuri de protectie, cum ar fi folosirea umbrelei cand esti afara, limitarea timpului petrecut in aer liber in orele de maxima intensitate ale soarelui (10:00 - 14:00) si purtarea accesoriilor de protectie, cum ar fi ochelarii de soare si palariile cu boruri largi.

 

5. Incearca un serum cu retinol

Un alt mod eficient de a imbunatati aspectul semnelor post-acneice este sa adaugi retinoizi topici in rutina ta de ingrijire a pielii. Retinolul poate fi foarte util in estomparea petelor intunecate, semnelor post-acneice si in netezirea texturii pielii.

 

Un produs recomandat pe care il poti incerca este CeraVe Serum Anti-semne cu Retinol. Acesta ajuta la reducerea aspectului semnelor post-acneice, minimizeaza porii si uniformizeaza aspectul pielii. Serumul ajuta procesul natural de exfoliere a pielii si rafineaza textura tenului, contribuind la un aspect mai uniform.

 

Este important sa tii minte ca retinoizii si retinolul pot face pielea mai sensibila la soare. De aceea, folosirea zilnica a unei creme cu protectie solara ar trebui sa fie o necesitate, mai ales pentru pielea sensibilizata de retinoizi.

 

6. Fii atent(a) la ingredientele din produsele de ingrijire a pielii

Este foarte important sa incluzi in rutina ta de ingrijire a pielii produsele potrivite – si la fel de important este sa acorzi atentie ingredientelor pe care le contin acestea. Printre cele mai eficiente ingrediente pentru curatarea tenului si reducerea semnelor post-acenice se numara:

  • Acizi alfa-hidroxi (AHA) si beta-hidroxi (BHA): Acesti acizi ajuta la exfolierea pielii, indepartand celulele moarte si stimuland regenerarea celulara, ceea ce duce la un ten mai neted si mai uniform.
  • Vitamina C: Acest antioxidant puternic ajuta la curatarea pielii si la reducerea aspectului petelor pigmentare, oferind in acelasi timp protectie impotriva radicalilor liberi
  • Niacinamida: Aceasta forma de vitamina B3 are multiple beneficii, inclusiv reducerea inflamatiei, uniformizarea tonului pielii si minimizarea porilor.

7. Schimbari subtile in stilul de viata

Desi e greu sa elimini complet stresul din viata ta, e important sa gasesti modalitati de a-l gestiona, deoarece stresul poate provoca aparitia cosurilor si a eruptiilor, care, la randul lor, pot duce la semne post-acneice. Din pacate, cicatricile pot fi ele insele o sursa de stres.

 

Incearca sa te concentrezi pe starea ta de bine in fiecare zi, poate fi ceva simplu precum a-ti acorda cateva minute pentru rutina ta de ingrijire a tenului in fiecare seara.

 

Alte lucruri pe care le poti incerca pentru a te relaxa includ yoga, exercitii de respiratie si meditatia. Aceste practici pot ajuta la reducerea nivelului de stres si, implicit, la prevenirea aparitiei unor noi eruptii.

 

8. Ai rabdare si fii perseverent(a)

Schimbarea nu vine peste noapte. E important sa-ti setezi asteptari realiste si sa nu te descurajezi daca rezultatele intarzie sa apara. In unele cazuri, poate dura cateva luni pana sa observi o imbunatatire vizibila a aspectului petelor si a cicatricilor. Iti recomandam sa consulti un medic dermatolog pentru a primi cele mai bune sfaturi in functie de tipul tau de ten.

 

Cu rabdare si perseverenta, poti reduce treptat aspectul acestor semne. Aminteste-ti ca fiecare ten e unic, rezultatele pot varia, esential este sa nu renunti.

 

Cu putina rabdare si consecventa, vei reusi sa imbunatatesti semnificativ aspectul semnelor post-acneice.

    1. “ Abdel Hay, Rania et al. “Interventions for acne scars.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 4,4 CD011946. 3 Apr. 2016, doi:10.1002/14651858.CD011946.pub2
Message
Download Chrome