Cum poti preveni aparitia semnelor post-acneice?
Acneea este o afectiune frustranta. Pe langa eruptiile constante si persistente, multi se confrunta si cu cicatricile cauzate de formele moderate si severe de acnee.
Multi dintre pacientii cu acnee apeleaza la dermatolog in cautarea unor solutii pentru ameliorarea cicatricilor post-acneice. In acest articol, voi detalia pasii pe care ii poti urma pentru a preveni si ameliora cicatricile post-acneice, tinand cont de faptul ca acestia pot varia de la caz la caz.
Dupa identificarea tipului sau tipurilor de cicatrici post-acneice (ice-pick, box-car, rolling, etc), poti incepe sa aplici masuri preventive pentru a evita formarea de noi semne.
Iata 4 recomandari simple pentru preventia cicatricilor post-acneice:
1. Evita sa storci cosurile
Stiu ca e tentant, dar stoarcerea sau ruperea unui cos poate agrava situatia. Traumatizarea cosurilor provoaca ruperea sacului retentional si eliberarea bacteriilor, celulelor moarte si a sebumului din cos, lasand o rana deschisa. Acest obicei poate crea o agravare a acneei si perturba procesul natural de vindecare a pielii, conducand la cicatrici.
Un mod de a scapa de tentatia de a stoarce cosurile este acoperirea leziunilor persistente cu plasturi hidrocoloizi. Acestia contribuie la vindecarea pielii si impiedica traumatizarea ei, care ar putea duce la cicatrici.
2. Foloseste protectie solara
Expunerea la soare poate provoca hiper-pigmentarea (inchiderea la culoare) cicatricilor post-acneice. Aplica zilnic o crema cu factor de protectie solara (SPF) minim 30 (CeraVe crema hidratanta SPF 30 sau 50), pe tot parcursul anului, pentru a evita aparitia hiper-pigmentarilor. Daca iti protejezi pielea de radiatiile ultraviolete, cicatricile de acnee vor fi mult mai putin vizibile.
3. Hidrateaza-ti pielea
Mentinerea hidratarii pielii contribuie la sanatatea acesteia. Hidratarea nu ajuta doar la vindecarea pielii, ci si la ameliorarea aspectului cicatricilor post-acneice prin uniformizarea culorii si texturii tenului. Pentru a preveni uscarea excesiva a pielii, vita dusurile fierbinti si aplica o crema hidratanta si emolienta (cum este CeraVe crema hidratanta) de doua ori pe zi, dimineata si seara.
4. Tine sub control eruptiile
Pentru a preveni cicatricile, este esential sa controlezi acneea si sa eviti puseele eruptive. Produsele care contin acid salicilic, glicolic si lactic (CeraVe AHA & BHA gel) ajuta la reducerea imperfectiunilor si previn aparitia de noi leziuni. In plus, schimbarile de stil de viata, cum ar fi schimbarea frecventa a fetei de perna, mentinerea unei hidratari adecvate prin consum de apa si suficiente ore de somn, pot sa te ajute sa previi aparitia de noi leziuni de acnee.
Daca totusi ti-au aparut deja destule semne, pete si cicatrici post-acneice, exista retinol. Retinolul, derivat al vitaminei A, ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii, oferind un aspect mai fin si uniform pielii. In cazul tenului cu tendinta acneica, retinolul este utilizat pentru a diminua aspectul semnelor post-acneice. Recomand frecvent Serumul cu retinol de la CeraVe datorita retinolului microincapsulat, care amelioreaza semnificativ aspectul semnelor post-acneice. Produsele cu retinol pot irita pielea, insa forma incapsulata reduce considerabil aparitia de astfel de reactii. Din experienta mea, un produs cu retinol care este bland cu pielea incurajeaza utilizarea lui consecventa, ceea ce duce la rezultate mai bune si rate de succes terapeutic crescute.
Daca totusi dermatocosmeticele si schimbarile de stil de viata nu iti amelioreaza acneea, este momentul sa consulti un medic dermatolog.
In cazurile severe cicatricile post-acneice pot persista ani de zile, chiar si atunci cand se iau masuri de preventie. Pentru aceste cazuri sunt disponibile diverse tratamente minim-invazive pentru ameliorarea aspectului cicatricilor post-acneice, cum ar fi: peeling-ul chimic, micro-needling-ul si resurfacing-ul cu laser CO2 fractionat.
Autor:
Dr. Mihai Lupu, Medic specialist dermatologie
Dr. Mihai Lupu este medic specialist dermato-venerolog, estetica dermatologica si doctor in stiinte medicale. Este membru al Societatii romane de dermatologie, European Academy of Dermato-venerology (EADV), International dermoscopy society (IDS), EADO (European Association of Dermato-oncology).
Date revisited: Aug, 2024