Ce inseamna exfolierea pielii? Beneficii, pasi necesari, produse recomandate
Exfolierea pielii reprezinta un proces prin care poti indeparta celulele moarte. In urma, ramane o textura fina si stralucitoare, are loc stimularea circulatiei sangelui din zona respectiva, iar pielea absoarbe mult mai usor produsele pentru hidratarea tenului. Exista mai multe beneficii ale acestui proces, iar cele mai importante vizeaza reducerea riscului de aparitie a acneei, mascarea liniilor fine si marirea capacitatii de absorbtie a pielii.
Exfolierea pielii se poate face chimic sau mecanic, in functie de necesitatile specifice fiecarui tip de ten. Cea chimica se efectueaza cu ajutorul unor agenti exfolianti cu particule de dimensiuni foarte mici, care actioneaza in profunzimea stratului superficial al pielii. Cea mecanica este cunoscuta si sub denumirea de „exfoliere fizica” si are loc doar la stratul de suprafata al pielii, fara sa actioneze in profunzimea sa. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda ca exfolierea sa fie efectuata de un specialist.
Ce este exfolierea pielii?
Poate ai mai vazut la alte persoane acest proces si te-ai intrebat si tu de ce se exfoliaza pielea. Celulele pielii au o ciclicitate naturala, se formeaza si mor la fiecare 28 de zile. Este important sa faci exfolierea pielii pentru a elimina acumularea celor moarte, care se afla la stratul superficial, si a permite pielii sa fie luminoasa si sa absoarba mai bine substantele benefice care se afla in produsele din rutina de ingrijire.
De ce are nevoie pielea ta de exfoliere?
Este important sa iti exfoliezi pielea regulat, intrucat factorii din exteriorul ei o pot deteriora, printre care cei meteorologici, microparticulele poluante, razele ultraviolete. Acestia streseaza stratul de la suprafata pielii, mai ales din zona fetei, care, fara o ingrijire temeinica si adecvata, are toate sansele sa ajunga aspra.
Ce beneficii oferă exfolierea pielii?
Atunci cand exfolierea pielii are loc in mod adecvat, exista numeroase beneficii. In primul rand, odata cu inlaturarea celulelor moarte si a impuritatilor, porii se desfund si se micsoreaza, reducand foarte mult riscul de a dezvolta probleme inestetice. Iata de ce alte beneficii te mai poti bucura cand faci corect exfolierea pielii:
Reducerea riscului de aparitie a acneei
Mediul ce favorizeaza aparitia cosurilor este alcatuit din acumularea de sebum si de impuritati, precum microparticule din praf. Insa, prin utilizarea unor produse de curatare (https://www.cerave.ro/produsele-noastre/produse-de-curatare) cu formule special concepute pentru tenul gras si cu ajutorul unei exfolieri corecte, scade riscul de a dezvolta acnee sau cosurile se pot diminua.
Ajuta la mascarea liniilor fine
In cazul in care pielea ta are mici riduri, acestea sunt accentuate de impuritati. Prin eliminarea tuturor reziduurilor cu ajutorul exfolierii, acestea nu mai sunt atat de vizibile, iar daca aplici putin fond de ten, capeti un aspect neted si uniformizat.
Mareste capacitatea pielii de a se hidrata
In situatia in care pielea nu este exfoliata, celulele moarte ce raman prinse pe suprafata pielii ingreuneaza procesul de hidratare, indiferent de tipul produselor pe care le folosesti. Atunci cand efectuezi exfolierea pielii, aceasta isi mareste puterea de absorbtie. Pielea se va putea regenera si va absorbi facil si in profunzime produsele hidratante.
Ce tipuri de exfoliere există?
Exfolierea pielii se poate face in doua modalitati, chimica si mecanica, iar un medic dermatolog iti poate recomanda care metoda se potriveste cel mai bine paricularitatilor pielii tale.
Exfoliere chimică
Aceasta presupune utilizarea unor acizi exfolianti ce patrund in stratul superficial al pielii si o exfoliaza printr-un proces chimic. Intrucat actioneaza in profunzime, este un procedeu ce ofera un grad inalt de eficienta.
Exfoliere mecanică
Acest tip de exfoliere se mai numeste si „fizica”. Pentru efectuarea ei se utilizeaza un scrub sau un gel exfoliant, perii sonice rotative sau proceduri efectuate de specialisti, precum dermaplaning sau microdermabraziune. Spre deosebire de exfolierea chimica, cea mecanica are loc doar la stratul de suprafata al pielii, fara sa il penetreze.
Cum se face exfolierea tenului si cum alegi produsele potrivite?
Exfolierea faciala sau exfolierea tenului prin metoda mecanica se face folosind produse adecvate tipului de ten. Iata care sunt pasii principali pentru a o efectua in mod corect:
- Foloseste un produs pentru curatare adaptat tipului de ten pe care il ai.
- Optional, poti imbiba un prosop in apa calda pe care sa il mentii pe fata timp de unul sau doua minute, cu scopul de a deschide porii;
- Aplica pe fata o cantitate redusa de scrub sau gel exfoliant. Evita zona ochilor si pe cea a buzelor;
- Maseaza cu miscari circulare.
- Utilizeaza apa calduta pentru indepartarea scrubului sau a gelului exfoliant;
- Optional, poti aplica o masca adecvata tipului tau de ten, urmata de clatirea cu apa calduta;
- Tapoteaza fata cu un prosop moale, curat si uscat.
- La final, aplica un strat de crema hidratanta care corespunde tenului pe care il ai.
1. Tenul normal
Acesta are drept particularitati textura echilibrata, supla, pielea este curata, fara imperfectiuni, cu aspect catifelat, este elastic si moale la atingere. Este lipsit de acnee, puncte negre, zone cu exces de sebum sau, din contra, extrem de uscate.
Pe masura ce are loc inaintarea in varsta, isi pierde din calitati. Daca ai tenul normal, poti folosi oricare metoda de exfoliere a pielii doresti, chimica ori mecanica.
2. Tenul uscat
Caracteristicile tenului uscat sunt: textura rigida, aspra la atingere, exista o predispozitie la iritare si la aparitia ridurilor, iar in unele cazuri poate avea loc descuamarea. Este lipsit de elasticitate si incapabil sa retina apa. Glandele sebacee din acest tip de piele secreta o cantitate redusa de sebum.
In cazul in care ai tipul de piele uscata, apeleaza la exfolierea pielii prin metoda chimica. Unul dintre produsele comune pentru exfolierea acestui tip de ten este acidul glicolic, iar dupa aceea se recomanda aplicarea unei creme hidratante, de exemplu, cu ceramide.
3. Tenul gras
Acesta se evidentiaza prin prezenta luciului si a aspectului uleios, intrucat glandele sebacee secreta sebum in exces, motiv pentru care ridurile tind sa lipseasca. Este un tip de ten ce favorizeaza aparitia acneei si a punctelor negre, porii sunt dilatati si exista comedoane.
Impuritatile se acumuleaza cu usurinta pe suprafata acestui tip de piele, de aceea exista un risc mare sa apara imperfectiuni. Se recomanda curatarea cu un produs de ingrijire pentru tenul cu imperfectiuni, urmata de exfolierea prin metoda mecanica.
4. Tenul mixt
Unul dintre cele mai comune tipuri de ten este cel mixt. Acesta prezinta o combinatie dintre unele particularitati specifice tenului uscat si unele de la cel gras. Mai exact, in zona T pielea secreta sebum in exces si este lucioasa si cu textura uleioasa. Insa, in restul zonelor fetei este lipsita de elasticitate, aspra la atingere si cu textura mata.
Daca ai tenul mixt, este necesar sa folosesti atat exfolierea chimica, precum si pe cea mecanica, dar nu in aceeasi zi, intrucat exista un risc ridicat de a irita pielea. Alterneaza cele doua tipuri de exfoliere si nu uita sa aplici la final o crema cu proprietati de hidratare ce se pliaza pe acest tip de ten.
5. Tenul sensibil
Printre particularitatile acestui tip de ten se afla predispozitia de a face alergii si acnee. Pielea are textura fina, aspectul este delicat, dar vasele de sange sunt fragile, ceea ce inseamna ca se pot irita si inrosi cu usurinta.
In cazul in care ai tenul sensibil, exfolierea pielii o poti face prin metoda chimica. Utilizeaza un agent chimic usor (nu abraziv), iar atunci cand efectuezi miscarile circulare, incearca sa nu apesi prea mult. Evit-o pe cea mecanica, deoarece este foarte iritanta pentru acest tip de ten si te poti alege cu leziuni superficiale.
Intrebari frecvente
In continuare, ti-am pregatit raspunsuri la cele mai frecvente intrebari in legatura cu exfolierea pielii. Iata ce este util sa cunosti:
Este obligatorie aplicarea unei creme cu SPF în ziua urmatoare după exfoliere?
Da. Atunci cand ai deja pielea exfoliata, este necesar sa aplici un produs cu factor de protectie solara in ziua urmatoare, indiferent de anotimp, pentru a te proteja de razele UV daunatoare si a preveni aparitia petelor pigmentare.
Este posibil sa exfoliez prea mult pielea?
Da. Este important sa nu fortezi pielea si sa nu utilizezi mai multe tipuri de exfolianti in acelasi timp sau prea des. Introdu treptat exfolierea in rutina zilnica si apeleaza la acest procedeu de doua sau de trei ori pe saptamana.
Care este diferenta dintre un exfoliant cu uz zilnic si un peeling?
Spre deosebire de exfoliere, care se poate face si acasa, peeling-ul se executa doar de catre specialisti, in cabinetele estetice.
Exfoliantii chimici pot fi utilizati cand sunt plecata in vacanta la mare sau la munte?
Se recomanda sa eviti folosirea acestora pe durata vacantelor la mare sau la munte, din cauza faptului ca radiatiile UV sunt foarte crescute in astfel de zone, iar pielea se poate irita usor. Poti reintroduce exfolierea chimica in rutina zilnica dupa ce ai revenit din vacanta.
Cand nu se recomanda exfolierea?
Exista unele situatii in care exfolierea iti poate pune in pericol unele afectiuni sau probleme de la nivelul pielii, ori cand exista factori la care aceasta a fost expusa anterior si exista riscul de a aparea iritatii:
- In cazul in care pe suprafata pielii exista leziuni;
- Daca te confrunti cu acneea sau cand urmezi tratament pentru aceasta;
- In perioadele in care iti expui excesiv pielea la soare;
- Atunci cand pielea este deja iritata sau prezinta inflamatie.
In cazul in care te confrunti des cu exfolierea pielii de pe maini sau cu exfolierea pielii de pe corp fara sa faci acest lucru dinadins, programeaza-te la un consult medical de specialitate. Acest lucru poate semnala o afectiune, iar numai un dermatolog iti poate face o evaluare completa si precisa, urmata de administrarea unui tratament corespunzator.
De asemenea, daca te confrunti cu alte afectiuni, discuta cu un medic dermatolog inainte de a face exfolierea pielii, pentru a-ti recomanda produsele adecvate tipului tau de ten. Acorda atentie maxima ingrijirii pielii si introdu in rutina ta si pasul exfolierii, urmat de aplicarea produselor hidratante adecvate!
Date revisited: Aug, 2024
-
REFERINTE
[1] Santos-Longhurst, Adrienne. “Meaning of Exfoliating: What Is It, Why You Should, and How to Start.” Healthline, Healthline Media, 22 Oct. 2018, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating;
[2] Chertoff, Jane. “How to Exfoliate Safely by Skin Type.” Healthline, Healthline Media, 13 Nov. 2018, www.healthline.com/health/how-to-exfoliate.