Sfaturi utile pentru ingrijirea pielii
Punctele Negre si Punctele Albe: doua tipuri comune de cosuri
Cand te confrunti cu eruptii acneice, e important sa stii exact cu ce ai de-a face. Stim ca punctele negre si punctele albe sunt tare deranjante, dar ai optiuni pentru a le tine sub control. Hai sa descoperim impreuna ce sunt punctele negre si cele albe, cum se formeaza, cum pot fi abordate si cum sa iti ingrijesti cel mai bine pielea pentru a preveni aparitia lor.
Prezentare generala
Probabil ai intalnit cel putin unul dintre cele mai comune tipuri de cosuri: punctele negre si punctele albe. Aceste forme de congestie a porilor sunt foarte asemanatoare si sunt usor de identificat, deoarece numele lor descriu exact cum arata. Cand vor sa elimine punctele negre sau albe care s-au format in profunzime, multe persoane sunt tentate sa le “stoarca” in speranta ca vor elibera porii, dar acest lucru poate inrautati situatia. Incercarile de a le scoate pot face ca inflamatia sa devina mai dureroasa si mai vizibila. In acest ghid, iti propunem optiuni mai bune pentru abordarea punctelor negre si a celor albe.
Informatii utile
- Chiar daca punctele negre si albe arata diferit, ambele se formeaza atunci cand un por se blocheaza.
- Excesul de sebum, celulele moarte ale pielii, bacteriile si hormonii pot contribui la formarea punctelor negre si albe. Stresul, stilul de viata si anumite produse de infrumusetare pot, de asemenea, sa favorizeze aparitia acestora.
- Exista remedii care pot ajuta, in general produse cu acid salicilic. Iti recomandam sa consulti un medic dermatolog pentru a gasi remediul potrivit nevoilor tale specifice.
- Cateva schimbari in rutina de ingrijire a pielii pot ajuta la prevenirea infundarii porilor.
Diferentele dintre punctele negre si punctele albe
Punctele albe si punctele negre sunt incredibil de frecvente – atat de mult incat, potrivit Cleveland Clinic, unii cercetatori spun ca aproape toata lumea trece prin asta la un moment dat in viata1,2. Interesant este ca ambele sunt cauzate de acelasi lucru: o obstructie a porilor. Cu toate acestea, aspectul lor, factorii favorizanti si remediile sunt diferite.
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre sau comedoanele se formeaza atunci cand un por este blocat. Ele par ca si cum ar fi murdarie blocata in interiorul unui por. Acest lucru se intampla deoarece punctele negre sunt comedoane deschise, ceea ce inseamna ca porul este dilatat din cauza congestiei, iar continutul porului este expus la aer. O reactie chimica intre aer si continutul porului face ca acesta sa devina inchis la culoare, motiv pentru care acestea sunt numite "puncte negre". Ele pot aparea oriunde pe piele, dar se gasesc cel mai des pe fata, in special pe nas si barbie, precum si pe gat, spate si piept.
Ce sunt punctele albe?
Punctele albe, de asemenea denumite comedoane, se manifesta ca niste umflaturi pe piele. Acestea se formeaza atunci cand un por este blocat de excesul de sebum si de acumularea de celule moarte ale pielii. Punctele albe sunt comedoane inchise, ceea ce inseamna ca porul este inchis. De fapt, poti vedea blocajul din interiorul porului sub piele, care arata ca o umflatura alba – de aici si numele. Desi se pot forma oriunde pe piele, ele apar cel mai frecvent pe fata (in special pe nas, barbie si frunte), gat, spate, piept si partea superioara a bratelor.
Cum apar punctele negre si punctele albe?
Toate cosurile, inclusiv punctele negre si albe, sunt cauzate in esenta de acelasi lucru: porii blocati. Exista o multime de reziduuri care pot infunda porii si pot duce la aparitia punctelor albe si negre, iar anumiti factori pot agrava aceste eruptii.
Cauze comune
- Excesul de sebum: Persoanele care au puncte albe, puncte negre si cosuri tind sa aiba o piele care produce prea mult sebum (sau, popular, grasime). Cand acest sebum in exces se amesteca cu celulele moarte ale pielii, porii se pot infunda. Aceste congestii ale porilor pot conduce la aparitia inflamatiilor, inclusiv puncte albe si negre.
- Celule moarte: Dupa cum am mentionat, combinatia de celule moarte ale pielii cu excesul de sebum poate congestiona porii. Cele doua se amesteca, creand o substanta care infunda porii.
- Bacterii: In unele cazuri, bacteriile pot contribui la formarea punctelor negre si albe. Deoarece punctele albe sunt comedoane inchise, este mai usor pentru bacterii sa prolifereze, ceea ce le poate face mai susceptibile la inflamatie.
- Schimbari hormonale: Fluctuatiile hormonale pot determina pielea sa produca exces de sebum, una dintre cauzele principale ale punctelor negre si albe.
Factori declansatori
- Stresul: Cand nivelul de stres creste, porii se vor congestiona mai tare.
- Stilul de viata: Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), lipsa somnului poate conduce la crearea inflamatiei.
- Produse cosmetic: O varietate de produse de infrumusetare pot duce la congestia porilor, de aceea e bine sa consulti specialisti pentru a te ajuta cu cele mai bune recomandari. Utilizarea produselor non-comedogenice este importanta pentru a mentine o piele mai curata.
Ce putem face cu punctele negre si punctele albe?
Tine minte, daca te confrunti cu puncte albe si puncte negre care persista, cel mai bine este sa consulti un dermatolog. Acesta va putea sa evalueze problemele specifice ale pielii tale si sa creeze un plan personalizat pentru a le trata.
Mai jos, iti prezentam cateva modalitati prin care poti reduce aparitia punctelor albe si negre. Dar, inainte de asta, un sfat important: Nu incerca niciodata sa indepartezi punctele albe si negre acasa. Stoarcerea cosurilor poate creste riscul de aparitie a cicatricilor si semnelor post-acneice.
Solutii fara prescriptie medicala
In multe cazuri, poti gestiona problema punctelor negre si albe folosind produse pe care le gasesti la farmacie sau supermarket. Anumite ingrediente active pot fi de mare ajutor in ingrijirea pielii cu tendinta acneica.
Cleansere si exfoliante
Una dintre cele mai eficiente modalitati de a rezolva problema punctelor albe si negre este combaterea excesului de sebum si a celulelor moarte ale pielii. Curatarea fetei elimina excesul de sebum, iar exfolierea indeparteaza celulele moarte. Combinand ambele intr-o singura etapa vei obtine o solutie puternica.
Iti recomandam CeraVe Gel de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni cu 2% Acid Salicilic, care contine acid salicilic, un ingredient recomandat de AAD pentru gestionarea punctelor albe si negre4. Formula contine argila alba, 3 ceramide esentiale si niacinamida, ajutand la reducerea imperfectiunilor, reducerea punctelor negre si imbunatatirea aspectului porilor.
Creme sau geluri cu actiune locala
Daca vrei o optiune mai directionata, cauta un tratament local, o crema sau un gel. Aceste produse sunt aplicate doar pe zonele cu puncte albe si negre, nu pe toata fata. Totusi, atentie, unele formule pot lasa pielea uscata. Iti recomandam CeraVe Gel Anti-Imperfectiuni cu AHA si BHA, care ajuta la reducerea imperfectiunilor fara a-ti usca pielea.
Sfatul CeraVe: Daca punctele negre si albe dispar, dar lasa in urma lor pete maronii, poti utiliza o alta formula pentru a reduce aspectul acestora. CeraVe Serum Anti-semne cu Retinol ajuta la uniformizarea si netezirea pielii, reducand aspectul urmelor post-acneice si al porilor vizibili.
Remedii cu prescriptie medicala
Daca punctele negre si albe nu raspund la produsele pe care le-ai cumparat fara prescriptie medicala, ar fi bine sa te consulti cu dermatologul pentru o optiune mai puternica pe baza de reteta.
Retinoizi
Pe langa produsele cu retinol disponibile fara reteta, poti obtine versiuni mai puternice de la medic, cum ar fi tretinoina si izotretinoina. Acestea fac parte dintr-o clasa de ingrediente cunoscute sub denumirea de retinoizi. In timp ce unii retinoizi sunt mai blanzi, altii sunt extrem de puternici si sunt utilizati doar pentru a trata acneea severa. Vorbeste cu dermatologul tau pentru a vedea daca un retinoid puternic pe baza de reteta este potrivit pentru tine.
Antibiotice
In unele cazuri, medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata punctele albe, punctele negre si alte forme de acnee. In functie de medicatia prescrisa, antibioticele pentru puncte albe si puncte negre pot fi aplicate local sau administrate pe cale orala.
Tratamente hormonale
Contraceptivele orale s-au dovedit eficiente in tratarea punctelor negre, a punctelor albe si a altor imperfectiuni. Totusi, nu toata lumea utilizeaza contraceptive orale - discuta cu medicul tau pentru a stabili cel mai bun tratament.
Cum prevenim punctele negre si punctele albe?
Daca speri sa scapi definitiv de punctele negre si albe, din pacate, nu exista nicio garantie ca vei reusi sa le elimini complet. Totusi, poti lua masuri pentru a preveni aparitia lor si pentru a-ti mentine pielea cat mai curata.
Rutina zilnica de ingrijire a pielii
E timpul sa incepi o rutina consistenta de ingrijire a pielii si sa te tii de ea. Cauta brand-uri in care expertii au incredere si care ofera produse cu ingrediente active recunoscute pentru ingrijirea pielii.
Toate produsele CeraVe sunt dezvoltate impreuna cu medicii dermatologi, folosind ingrediente atent selectionate si sustinute de studii stiintifice. Printre acestea se numara mixul de ceramide specific CeraVe. Nivelurile scazute de ceramide au fost asociate cu diverse probleme ale pielii, inclusiv acnee si inflamatie cutanata.
Chiar daca social media te poate face sa crezi altceva, rutina ta de ingrijire a pielii nu trebuie sa fie complicata pentru a da rezultate. Incepe cu un produs de curatare, o crema hidratanta si un produs de protectie solara, apoi adauga alte tratamente, dupa necesitati.
De fapt, poti combina hidratarea si protectia solara intr-un singur pas cu un produs precum CeraVe Crema Hidratanta pentru fata A.M. SPF 30, iar seara poti folosi o crema hidratanta mai bogata, precum CeraVe Crema de Noapte Hidratanta, pentru a hrani pielea in timpul somnului.
Tehnici de curatare adecvate
Excesul de sebum, celulele moarte si impuritatile de la suprafata pielii contribuie la blocarea porilor. De aceea, curatarea sau cleansing-ul este esential daca vrei sa ai o piele mai neteda, cu un aspect uniform. Incearca CeraVe Gel de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni cu 2% Acid Salicilic care curata si elimina excesul de sebum fara a afecta bariera de protectie a pielii.
Pe langa simpla utilizare a unui cleanser, trebuie sa te cureti in mod corect. Abordarea ar trebui sa fie una blanda (fara frecare sau exfoliere dura) si sa folosesti apa calduta (apa fierbinte poate usca pielea).
Ingredientele potrivite
Utilizarea produselor cu ingredientele potrivite poate face diferenta. Un ingredient eficient pe care il vei gasi in formulele CeraVe este niacinamid, o forma de vitamina B. Aceasta poate ajuta la decongestionarea porilor, deoarece studiile arata ca poate echilibra excesul de sebum, una dintre cauzele punctelor negre si albe.5 In plus, niacinamida poate ajuta la calmarea inflamatiei asociata adesea cu pielea predispusa la imperfectiuni.
Produsele non-comedogenice
Iti amintesti ca termenul „comedon” inseamna „por infundat”? Atunci cand vezi eticheta „non-comedogenic” pe un produs de ingrijire a pielii, aceasta inseamna ca produsul respectiv nu iti va bloca porii. Alegerea produselor non-comedogenice este benefica pentru toata lumea, dar mai ales pentru persoanele cu pielea predispusa la inflamatii. Din fericire, toate produsele CeraVe pentru tenul cu tendinta acneica sunt non-comedogenice.
-
Referinte
- “Whiteheads: What They Are, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22039-whiteheads. Accessed 1 July 2024.
- “Blackheads: What They Look like, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22038-blackheads. Accessed 1 July 2024.
- “Acne: Who Gets and Causes.” American Academy of Dermatology, https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/acne-causes. Accessed 1 July 2024.
- “Adult Acne Treatment Dermatologists Recommend.” American Academy of Dermatology, https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/adult-acne-treatment. Accessed 1 July 2024.
- Draelos, Zoe Diana et al. “The effect of 2% niacinamide on facial sebum production.” Journal of cosmetic and laser therapy : official publication of the European Society for Laser Dermatology vol. 8,2 (2006): 96-101. doi:10.1080/14764170600717704