SPF
banner

Astfel, o rutina minimalista si dedicata de ingrijire a pielii asigura ca pielea pacientilor contine ingrediente tintite si specifice, astfel incat sa ajute la reducerea aparitiei leziunilor si la scaderea riscului de a dezvolta semne post-acneice.

Pacientii cu ten gras sau cu tendinta acneica necesita ingrijire dedicata, cu produse care contin ingrediente active cum sunt acidul salicilic, acidul lactic, acidul glicolic, niacinamidele, sau retinoizii.

Rutina zilnica de ingrijire a tenului acneic

Rutina dedicata incepe cu utilizarea unui gel de curatare dedicat care se foloseste atat dimineata, cat si seara, zilnic. Acesta are rolul de a curata porii in profunzime, regla secretia de sebum, si astfel va fi prevenita aparitia de noi leziuni de acnee sau aspectul lucios al pielii. Tratand acneea din fazele incipiente putem scadea riscul de aparitie al cicatricilor post-acneice, sau a altor semne post-acneice cum sunt hiperpigmentarile post-inflamatorii.

Pasul 1: Curatarea tenului acneic

Gelul de curatare spumant CeraVe Blemish Control contine acid salicilic 2%, argila purifianta, niacinamide, dar si 3 tipuri esentiale de ceramide. Astfel, acest gel de curatare aduce echilibrul perfect intre reglarea secretiei de sebum, reducerea aparitiei de noi leziuni de acnee si mentinerea unei bariere cutanate integre, fara a usca pielea sau a produce vreun disconfort.

Se foloseste de 2 ori pe zi, dimineata si seara, ca produs principal de curatare. Gelul se maseaza bland pe pielea umeda timp de 30 - 60 secunde, apoi se clateste. Se recomanda evitarea zonei perioculare.

Pasul 2 pentru pacientii cu ten gras si cei cu ten cu tendinta acneica

Pentru pacientii cu ten gras sau tendinta acneica, se recomanda aplicarea in pasul 2 al rutinei de seara un produs dedicat, pe baza de alfa-hidoxiacizi (AHA) si beta-hidroxiacizi (BHA). Astfel, gelul anti-imperfecțuni CeraVe Blemish Control reprezinta echilibrul intre exfolierea superficiala (indepartarea acumularilor de la suprafata pielii) realizata de acidul lactic si acidul glicolic, reglarea secretiei de sebum si curatarea in profunzime a porilor prin acidul salicilic, dar si efectul de hidratare si reepitelizare adus de cele 3 ceramide esentiale. Astfel, avem un produs dedicat tenului acneic, dar care nu usuca pielea, deci nu vom crea secretie de sebum reactiva.

Pasul 2 pentru pacientii cu semne post acneice

Pentru pacienții cu semne postacneice, se recomanda aplicarea in pasul 2 al rutinei de seara a serumului anti-semne cu retinol. Acesta reduce aparita semnelor post-acneice (cicatrici, hiperpigmentari post-inflamatorii, eritem), fara a afecta sanatatea barierei cutanate. Se recomanda aplicarea unei cantitati mici de produs care se va dispersa uniform pe toata fata, cu evitarea zonelor sensibile (in jurul ochilor sau la nivelul comisurilor bucale).

Pasul 3: Aplicarea cremei de protectie solara

Avand in vedere ca atat pentru a reduce secreta de sebum, aparitia leziunilor de acnee sau aspectul semnelor post-acneice, este necesar sa introducem in rutina de seara produse cu ingrediente fotosensibilizante, avem nevoie sa folosim in rutina de dimineata, ca ultim pas, un produs hidratant, dar si cu spectru solar larg. Acesta se va reaplica pe parcursul zilei la fiecare 2-3 ore pentru a ne asigura mentinerea acestei protectii pe tot parcursul zilei si al anului.

Protectia impotriva expunerii la soare este esentiala pentru a avea grija si a mentine un aspect sanatos al pielii, altfel afectat de periculoasa expunere la razele UV. Rutinele zilnice de ingrijire a pielii (cu sau fara acid salicilic sau alte ingrediente exfoliante) ar trebui sa includa aplicarea zilnica a unei creme cu factor de protectie solara in fiecare dimineata, indiferent de vreme, si reaplicarea acesteia cel putin la fiecare doua ore in timpul perioadelor prelungite de expunere la soare.

Totusi, efectele de exfoliere ale acidului salicilic sau retinolului pot lasa pielea mai vulnerabila la razele UV, astfel incat se recomanda luarea unor masuri suplimentare de protectie solara atunci cand se folosesc produse care contin acest ingredient. Crema hidratanta faciala CeraVe cu SPF50 te poate ajuta sa incepi includerea SPF in rutina ta de ingrijire a pielii.

Ce sunt ceramidele?

Ceramidele sunt o componenta esentiala a pielii noastre. Acestea alcatuiesc stratul cornos al epidermului si ajuta la protejarea pielii impotriva factorilor externi. Hai sa ne gandim la stratul cornos (cel mai exterior strat al epidermului) ca la un zid de caramida. Fiecare caramida (corneocit) este mentnuta de raportul sau de lipide intercelulare, o formula compusa din ceramide, colesterol si acizi grasi care ajuta la mentinerea celor 3 elemente impreuna. Aceste 3 elemente compun stratul exterior al pielii noastre si reprezinta prima linie de aparare a corpului, sigiland totodata umezeala in interiorul pielii.

Nivelurile de productie a ceramidelor pot scadea odata cu imbatranirea. Aceasta poate fi rezultatul deteriorarii mediului, in special al expunerii solare, care reprezinta unul dintre principalii factori in reducerea cantitatii de ceramide care apar in mod natural in piele. Daca pielea noastra pierde ceramidele, bariera protectoare a pielii este slabita si pot incepe sa apara gauri in zidul de caramida. Aceasta bariera a pielii compromisa permite umezelii sa scape si agresori externi, cum sunt poluarea si alergenii, sa patrunda in piele si sa cauzeze iritatii si alte afectari.

Ce este acidul salicilic?

Originar obtinut din scoarta unor plante precum salcia, acidul salicilic a fost folosit de mult timp ca remediu pentru o varietate de probleme ale pielii. In ingrijirea pielii, acidul Salicilic este un acid beta-hidroxi (BHA) care exfoliaza delicat pielea. Este un ingredient non-comedogenic, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a curata porii, fiind potrivit pentru punctele negre si pielea predispusa la acnee. Datorita exfolierii sale blande, acidul salicilic poate fi folosit zilnic pentru exfolierea pielii grase, cu tendinta acneica sau ce prezinta leziuni de acnee activa, facand-o sa arate si sa se simta mai putn seboreica si sa reduca numarul de leziuni.

Acidul salicilic este cel mai potrivit pentru pielea grasa si predispusa la acnee. Cu toate acestea, tipurile de piele uscata si sensibila pot folosi acidul salicilic in rutina lor de ingrijire a pielii, dar este recomandat sa fie folosit cu moderatie. Acesta este, de asemenea, potrivit pentru utilizare pe pielea predispusa la keratoza pilara sau "piele de gaina”.

Ce sunt niacinamidele?

Niacinamidele aplicate topic aduc multe beneficii la nivelul pielii, incluzand mentinerea unei bariere cutanate sanatoase, reduc pierderea transepidermala de apa si deshidratarea, astfel vor conduce la o piele mai sanatoasa si radianta. Niacinamidele sunt bine tolerate, chiar si de tenul sensibil. Acestea nu sunt produse in mod natural in corp, de aceea sunt benefice atunci cand sunt introduse in produsele de skincare.

Ce este retinolul?

Acest ingredient actioneaza profund la nivelul pielii pentru a aduce multiple beneficii la nivelul pielii, uniformizand aspectul si culoarea acesteia, dar aducand si un efect anti-imbatranire. Totodata, retinolul regleaza productia de sebum, accelereaza procesul de regenerare celulara, si stimuleaza productia de colagen.

Desi retinolul are efecte extrem de benefice asupra pielii, acesta poate avea si efecte secundare, care pot sa apara in perioada de adaptare a pielii la aplicarea acestui ingredient, proces numit retinizare. In aceasta perioada, poate sa apara roseata, uscaciune sau scuame. Aceste efecte sunt insa temporare, iar riscul de aparitie poate fi minimizat prin aplicarea treptata a retinolului sau asocierea cu o crema hidratante, fie inainte, fie dupa aplicarea retinolului.

Daca produsul cu retinol are o formulare dedicata sau perioada de retinizare este bine adaptata, orice tip de piele poate tolera retinolul.

 

Autor:

Dr.Cristina Soare,  medic specialist dermatologie

A absolvit Facultatea de Medicina Generala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, in timpul carei a fost plecata in stagii in Italia si Marea Britanie, urmata de rezidentiatul in Demato-Venerologie in cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti.


Date revisited: Aug, 2024

Message
Download Chrome