SPF
banner
Acneea afecteaza atat adolescentii, fiind cea mai frecventa cauza de consult medical in cadrul acestei categorii de varsta dar afecteaza in mare masura si adultii.
Cauzele aparitiei acneei sunt multiple, de la un stil de viata dezordonat cu nopti nedormite la alimentatie deficitara, stres sau dezechilibre hormonale, toate acestea fiind cauze declansatoare sau agravante pentru un ten acneic.

Sunt însă, anumite greșeli frecvent întâlnite în cadrul pacienților cu ten acneic, care trebuiesc evitate sau corectate pentru a tine sub control leziunile.

1.Rutina de ingrijire neadecvata pentru tenul acneic sau compusa din prea multe produse

Aceasta este cea mai frecventa problema intalnita in randul pacientilor mei. Neutilizarea unui gel de spalare adecvat tipului de ten sau utilizarea doar a unui demachiant ca metoda de curatare, lipsa hidratarii pielii dupa spalare invinuind astfel gelul de curatare ca usuca pielea excesiv, aplicarea unor serumuri prea hidratante sau a unor creme grase, aplicarea unui numar mare de produse pot contribui la aparitia sau agravarea tenului acneic.

Recomand o rutina de ingrijire simpla, efectuata dimineata si seara, cu rigurozitate si cu produsele adecvate tenului cu tendinta acneic. Gelul de curatare trebuie sa fie utilizat atat dimineata cat si seara, sa contina acid salicilic care datorita caracterului sau lipofil, curata pielea in profunzime dar si ceramide care mentin nivelul optim de hidratare la nivelul pielii.

Gelul de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni cu 2% Acid Salicilic indeplineste aceste conditii, fiind compus din acid salicilic 2%, niacinimide si ceramide, reducand astfel excesul de sebum si oferind o curatare blanda fara a usca pielea. In cazul utilizarii machiajului, recomand dubla curatare seara, atat cu demachiant/apa micelara cat si cu gelul de curatare. Nu trebuie sa uitam de hidratarea tenului prin utilizarea unor creme fluide destinate tenului gras/ acneic dar si a cremelor cu factor de protectie solara 30/50. Cremele tratament sunt incluse in rutina de ingrijire, dupa recomandarea medicului curant.

2.Intarzierea consultului medical

Primele semne de acnee ar trebui sa fie un semnal de alarma in vederea stabilirii unui consult dermatologic. Cu cat ne prezentam mai tarziu la medic, cu atat acneea poate evolua spre leziuni inflamatorii, unele dintre acestea putandu-se vindeca vicios, lasand cicatrici. Initierea unui tratament topic inca de la primele leziuni este esentiala pentru o piele sanatoasa.

3.Schimbarea frecventa a tratamentelor topice/produselor de ingrijire pentru tenul acneic

Eficienta unui tratament/ rutine se poate evalua dupa minim 8 saptamani de utilizare. Asadar, orice tratament antiacneic sau rutina de ingrijire va necesita rabdare din partea pacientului si un bun dialog medic-pacient pentru a obtine cele mai bune rezultate.

 4.Stoarcerea coșurilor

Prezenta sau persistenta acneei poate sa aduca mult disconfort pe plan emotional, cu scaderea stimei de sine si dorinta de izolare fata de cei din jur. Prin urmare, ne dorim sa scapam cat mai repede de cosuri iar cea mai rapida modalitate este chiar stoarcerea lor. Dar acest lucru nu face decat sa agraveze problema, ducand la aparitia  suprainfectiei si chiar la  cicatrici reziduale. Prin urmare, este esential sa utilizam produse dermato-cosmetice, create impreuna cu medicii dermatologi care sa contina ingrediente active ca acidul salicilic, acidul glicolic, acidul lactic, niacinamide sau retinoizi.

Daca ai leziuni specifice acneei, ar fi indicat sa utilizezi un gel tratament pe baza de acid glicolic, acid lactic sau acid salicilic, ca Cerave gel anti-imperfectiuni cu AHA si BHA care actioneaza atat la nivelul porilor dar si la suprafata pielii. In cazul semnelor postacneice, se recomanda utilizarea unui produs pe baza de retinoizi, ca Cerave serum anti-semne cu retinol, care stimuleaza regenerarea cutanata. Pe langa substantele active anti-acneice, produsele din gama Cerave blemish Control contin si ceramide, avand grija si de mentinerea nivelului optim de hidratare al pielii.

Doar prin respectarea rutinei de ingrijire si a tratamentului recomandat de medicul dermatolog, poti avea o piele sanatoasa, fara imperfectiuni. Desi intreg procesul poate fi anevoios, la final, rabdarea dar si disciplina unei rutine corecte se vor oglindi pe pielea ta.

 

Autor:

Dr. Tudor (Draghici) Carmen Cristina, Medic specialist dermato-venerologie

 

Cu peste 5 ani de experienta medicala, Dr. Tudor (Draghici) Carmen Cristina urmeaza filosofia practicarii unui act medical in care se pune accent pe rigoare, etica, realizarea unei relatii bune medic-pacient, simultan cu un proces de continua pregatire profesionala prin participarea constanta la cursuri si congrese nationale si internationale.

 

Date revisited: Aug, 2024

Message
Download Chrome