Ingrediente benefice pentru tenul acneic
Ingrediente benefice pentru tenul acneic
Dr. Mihai Lupu, Medic dermatolog
Pentru controlul eficient al acneei o rutina de skincare eficienta este esentiala. Multe persoane au insa impresia ca folosirea unui numar mare de produse sau produse foarte puternice este singura modalitate de a controla acneea si de a preveni episoadele eruptive.
Adevarul este ca prea multe produse pot de fapt sa agraveze problema, iar urmarea unei rutine simple cu produsele si ingredientele potrivite sa dea rezultate foarte bune. Printre ingredientele benefice tenului acneic se numara alfa si beta-hidroxiacizii, niacinamida (pentru efectul ei calmant), argila, retinolul (pentru efectul lui pe cicatricile post-acneice si discromii) si ceramidele esentiale 1,3 si 6-II (pentru capacitatea lor de refacere a barierei cutanate).
Crema cu protectie solara, necesara persoanelor cu ten acneic
Nu in ultimul rand, desi toata lumea ar trebui sa foloseasca fotoprotectie, leziunile de acnee si tratamentele anti-acneice fac tenul mai sensibil la radiatiile UV, asa ca daca ai ten acneic ai nevoie de o crema cu SPF50 pe care sa o aplici in mod regulat.
Ingrediente benefice tenului cu acnee
Mai departe am analizat beneficiile fiecaruia dintre cele mai importante ingrediente care combat acneea si normalizeaza tenul acneic.
Acid salicilic 2%: este un beta-hidroxiacid care ajuta procesul normal de exfoliere al celulelor moarte ale pielii, deci deblocheaza porii si, in acelasi timp, stimuleaza regenerarea celulara, controleaza secretia de sebum si combate inflamatia. Toate aceste proprietati il fac unul din cei mai utilizati activi in rutinele anti-acnee.
Argila purifianta: absoarbe excesul de sebum, fara sa usuce pielea si fara disconfort, oferind in acelasi timp un finish mat pielii.
Niacinamida: numita si vitamina B3, este un ingredient foarte bland, foarte bine tolerat care poate fi folosit de toate persoanele, indiferent de tipul de ten, inclusiv de cei cu tenul sensibil. Principalele beneficii ale niacinamidei sunt calmarea pielii (deci antiinflamator), capacitatea antioxidanta (reduce formarea de specii reactive de oxigen aparute, spre exemplu, dupa expunerea la soare) si ameliorarea petelor pigmentare. Faptul ca este folosita ca activ topic inca din 1976 atesta proprietatile benefice pentru ten.
Acid glicolic si Acid lactic: sunt alfa-hidroxiacizi care exfoliaza suprafata pielii si reduc imperfectiunile si roseata si imbunatatesc aspectul porilor. Mai mult, acidul lactic face parte din NMF (natural moisturizing factor), complexul hidratant natural al pielii, ceea ce inseamna ca are si proprietati hidratante.
Retinol incapsulat: retinolul este un derivat de vitamina A. Acest activ, datorita mecanismului sau de actiune, accelereaza exfolierea celulelor si imbunatateste textura pielii, previne aparitia hiper-pigmentarilor, amelioreaza cicatricile post-acnee. Retinolul poate insa uneori sa irite pielea. Incapsularea acestui compus il face practic non-iritant, deci mai sigur si mai usor de utilizat, numai bun de integrat in rutina zilnica anti-acnee.
Ceramide esentiale: toate ingredientele de mai sus, desi eficiente, sunt completate perfect intr-un produs de skincare de ceramide esentiale. Ceramidele alcatuiesc 50% din lipidele pielii deci sunt o componenta cruciala a barierei naturale de protectie. Ceramidele esentiale 1,3 si 6-II prezente in toate produsele CeraVe ajuta la repararea barierei cutanate si la mentinerea hidratarii normale a pielii chiar si in conditiile unui ten acneic supus tratamentelor specifice.
Date revisited: Aug, 2024