SPF
crema hidratanta exfolianta CeraVe

Keratoza pilara sau keratoza foliculara este o afectiune dermatologica des intalnita, care se manifesta prin aparitia unor mici zone umflate la nivelul pielii – seamana cu niste cosuri micute sau chiar cu o iritatie. Cele mai afectate zone sunt bratele, obrajii, picioarele si fesele. In general, aceste papule nu sunt asociate cu simptome precum disconfort ori prurit.

Keratoza pilara si simptomele sale

Cel mai evident simptom care tradeaza keratoza pilara este aspectul de piele de gaina. Umflaturile apar numai acolo unde exista foliculi de par, de aceea keratoza pilara nu poate fi observata in palme sau talpi. Alte simptome ce pot aparea sunt:

  • Piele uscata;
  • Inrosirea pielii in jurul papulelor;
  • Aparitia unor iritatii care cauzeaza prurit,

Cauzele keratozei pilare

Keratoza pilara apare din cauza keratinei care se acumuleaza in exces la nivelul porilor. Keratina este o proteina care se regaseste in mod natural in firul de par.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa afle cauza acestei probleme dermatologice, insa asociaza riscul crescut de a dezvolta aceasta afectiune unor boli genetice sau dermatitei atopice. Exista si alti factori de risc care cresc predispozitia de a dezvolta afectiunea:

  • Eczema;
  • Febra fanului;
  • Obezitatea;
  • Varsta adolescentei.

Diagnosticare keratoza pilara

Medicul va stabili diagnosticul de keratoza pilara prin simpla examinare a pielii. Nu sunt necesare teste sau analize de niciun fel. Multi pacienti nici nu ajung la medic pentru aceasta problema.

Tratament keratoza pilara

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece keratoza pilara. In general, afectiunea se vindeca de la sine, pe masura ce pacientul inainteaza in varsta. Medicul dermatolog poate face, insa, anumite recomandari in vederea estomparii problemei din punct de vedere estetic.

Nu exista tratament medicamentos keratoza pilara

Nu exista medicamente pentru keratoza pilara. Medicul dermatolog poate recomanda, cel mult, un tratament pe baza de produse dermatocosmetice al carui scop este sa reduca aspectul de piele de gaina. De asemenea, medicul poate recomanda si peelingul chimic precum si microdermabraziunea. Ambele proceduri se pot face in clinicile si saloanele de infrumusetare, de catre specialisti.

Tratament dermatocosmetic keratoza pilara

Prin folosirea unor produse dermatocosmetice potrivite, pielea se va inmuia, iar celulele moarte vor fi indepartate mai usor. Asadar, textura si aspectul pielii vor fi imbunatatite.

Cremele hidratante si gelurile de curatare care indeparteaza celulele moarte ale pielii sunt indicate in tratarea acestei afectiuni. In general, acestea contin uree, acid lactic, acid salicilic sau LHA. Acestea actioneaza precum un exfoliant delicat, de aceea pot cauza inrosirea pielii sau iritatii pe pielea foarte sensibila a copiilor.

Cremele pentru prevenirea blocarii foliculilor sunt si ele eficiente. Acestea contin, in general, derivati ai vitaminei A, adica retinoizi, si actioneaza prin accelerarea procesului de regenerare celulara.

Sfaturi utile pentru keratoza pilara

Keratoza foliculara nu poate fi vindecata cu tratamente naturiste, insa o serie de asemenea remedii precum si unele masuri ce tin de stilul de viata pot imbunatati vizibil aspectul pielii.

Iata ce poti face pentru a estompa aspectul neplacut de piele de gaina:

Evita baile lungi, cu apa fierbinte

Apa fierbinte si dusurile lungi indeparteaza uleiurile naturale de pe suprafata pielii favorizand deshidratarea pielii si agravarea keratozei. Dusurile si baile trebuie limitate la cel mult 10 minute, iar apa folosita ar trebui sa fie calduta, niciodata fierbinte.

Foloseste geluri de dus blande cu pielea

Produsele care usuca pielea nu sunt benefice pentru cei care se confrunta cu aceasta afectiune cutanata. Se recomanda, mai degraba, produsele cu formula imbogatita cu ingrediente hidratante si exfoliante.

Hidrateaza pielea

Imediat dupa baie, dar si in timpul zilei, ori de cate ori ai ocazia, aplica o crema hidratanta, eventual cu efect emolient, care sa inmoaie si sa hidrateze pielea in profunzime.

Foloseste un umidificator

Aerul uscat, care se regaseste in locuintele noastre, mai ales in sezonul rece, din cauza incalzirii camerelor, este un dusman al pielii tale, daca ai keratoza. Foloseste un umidificator in camera in care dormi pentru a combate efectele daunatoare.

Evita hainele mulate

Frecarea hainelor de piele favorizeaza agravarea papulelor de la nivelul radacinilor firelor de par de pe corp. Asadar, evita sa porti imbracaminte foarte stransa pe trup, mai ales, in zonele afectate de keratoza.

Keratoza pilara nu este o afectiune care sa puna sanatatea pacientului in pericol, insa, cauzeaza disconfort, mai ales, din punct de vedere estetic. Cu toate ca nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, o rutina zilnica de ingrijire a pielii, recomandata de medicul dermatolog, poate imbunatati semnificativ aspectul epidermei.


Date revisited: Aug, 2024

Message
Download Chrome